Bahçe Çim Kesimi
Bir bahçede en geniş alanı çim alanlar kaplar. Bu alanlar hem hoş bir doğa görünümü verirken hem de kaliteli bir atmosfer oluşturmaları bakımından öneme sahiptir. Bu yeşil örtü kolay bir bakım sürecine sahiptir. Tohumlama ya da rulo çim yöntemi kullanılarak yeşertilmiş alanlar, zamanla yağmurun da etkisiyle uzayacak ve bakıma ihtiyaç duyacaktır. Mevsime göre çim bakım periyotları değişkenlik gösterebilmektedir. Az yağış alan bölgelerde de bu işlemin daha uzun aralıklarla yapılması mümkün.
Ortalama 4-5 cm. boyutlarına ulaşmış çimler, artık kesime ihtiyaç duyan bir ölçüye erişmiş kabul edilirler. Tercihe ve çimlendirilmiş mekanların işlevine göre; daha erken ya da daha geç çim kesim işlemi yapılabilir. Çim kesim işlemine ek olarak; düzenli aralıklarla yabani otların temizlenmesi gerekmektedir. Bu istenmeyen yabani otlar, çimlendirilmiş yüzeyin kalitesini bozmakta ve çimlerin yeteri kadar besin almasını engellemektedir.
Çim Kesiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Çim kesimi, bahçe bakım hizmetleri kapsamında yapılan uygulamalardan biridir. Her ne kadar kolay bir uygulama olsa da, bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat etmek, bahçenizin daha güzel bir ortam olmasını sağlayacaktır. Çim kesiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekildedir;
- Öncelikle çimlendirilmiş alanlarda genel bir temizlik uygulaması yapılmalıdır. Bu işlem bir tırmık vasıtasıyla yapılabileceği gibi, çeşitli aletler yardımıyla da gerçekleştirilebilir.
- Çim kesimi yapılacağında hava durumu da dikkate alınmalıdır. Sıcak havalarda ve daha çok akşam üzeri bu işlemin yapılması daha doğru olacaktır.
- Çimler biçildikten sonra muhakkak sulanmalıdır. Bu işlem çimlerin sararmaması için çok önemlidir.
- Çimlerin sulanmasında da güneşli bir hava olmaması önemlidir.
Çim Kesimi Nasıl Yapılmalıdır?
Çim kesim işlemi bazı durumlarda farklılık göstermektedir. Yeni ekilmiş çimlerin en az 8 cm. kadar uzamasını beklemek daha doğru olacaktır. Bunun sebebi; çimin ekildiği alana uyum sağlamasına izin vermektir. Zaten ilk çim ekimi sonrasında silindirle sıkıştırma işlemi yapılmış olması şart. Bundan sonra bir müddet sakin bırakılmalı ve çimlerin toprağa tutunmaları beklenmelidir.
Uzamış çimlerin kesimi yapılırken kullanılacak aletin keskin olması da oldukça önemlidir. Çimlerin hiçbir surette koparılmaması ve yolunmaması gerektiği için kaliteli aletler yardımıyla bu işlemi yapmak doğru olacaktır. Diğer önemli nokta ise; çim kesimi yapılırken her defasında farklı bir yöne doğru işlemin gerçekleştirilmesi olacaktır. Sürekli aynı yöne doğru kesim işleminin yapılması, çimlerin belli bir yönde iz oluşturmalarına sebep olacaktır.
Çim kesim işlemi tamamlandıktan sonra atıkların yüzeyden temizlenmesi gerekir. Bu atıklar zamanla bazı hastalıklara yol açabileceğinden oldukça zararlı olabilmektedir. Çim biçme periyotlarının aralığı ne kadar kısa olursa, o kadar verimli bir bahçeye sahip olacağınızı unutmamalısınız..!
Çim Kesiminde İdeal Ölçüler Nedir?
Çimlerin hangi boyutta kısaltılacağı bazı faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bunlar;
- İklime göre
- Mevsime göre
- Kullanım alanına ve amacına göre
- Gölge ve güneş gören bölgelere göre
Tüm bu hususlar dikkate alındıktan sonra, en uygun ölçülerde çim kesme işlemi gerçekleştirilmektedir. Gerektiğinden daha fazla kısaltılması, su ve gübreleme ihtiyacı doğuracaktır. Buna ek olarak; kış aylarında kar altında kalan çimlerin uzun bırakılması, çimlerin kimyasında bozulmalara ve dengesiz bir görünüme sahip olmasına sebep olacaktır.
Park ve bahçe çimleri kesilirken ideal oranlar genellikle yaz aylarında 5 cm.; kış aylarında ise 3 cm. olarak belirlenmiştir. Gölgelik alanlarda bu ölçüler birer santim daha yüksek olabilir. Spor alanlarındaki çimler iste çok daha kısa ölçülerde bırakılmalıdır.
Çim Alanlarının Faydaları
Her bahçenin ilk ihtiyacı yeşil alanlardır. Gürültülü ve dağınık şehir yaşantısı içinde doğayla buluşmanızı sağlayan bahçelerinizin en vazgeçilmez unsuru, hiç şüphesiz, çimlerle bezenmiş zeminler olacaktır. Bunlar hem göze hitap etmesi ve ruhu dinlendiren bir görsellik sunması bakımından hem de çevreye verdiği sağlıklı unsurlar bakımından önem arz etmektedir. Çimlendirilmiş alanların faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Kirli havayı filtreler ve bol oksijenli bir ortam yaratır.
- Karbon monoksit emici özelliği vardır.
- Yeşil alanlar tam bir hava ve nem dengeleyici olarak görev görürler.
- Zeminlerde toz ve çamur oluşumunu en aza indirerek konforlu bir yürüyüş alanı oluştururlar.
- Yeşil ruhu dinlendiren bir renktir. Ayrıca depresyonu engelleyen etkisi yıllardır bilinmektedir.
- Bahçe dekorasyonunda tamamlayıcı unsurdur.
- Sağlıklı ve şık bir yaşam alanı oluştururlar.
NK PEYZAJ Çim Kesim Uygulamaları
Çim ekiminden, çimlerinizin bakımına kadar her türlü hizmeti firmamızın uzman ekibinden talep edebilirisiniz. Çim kesim işlemini gerçekleştirirken öncelikle uygulanacak alanın analizi yapılmaktadır. Çünkü, her alanın kendine has uygulama yöntemleri olacaktır. Çim kesim işleminin yapıldığı mevsime ve iklime göre bir kesim planı oluşturmak önemli. Bahçenizin çimlerinin ne sıklıkta ve hangi ölçülerde kesilmesi gerektiğini uzman personellerimiz belirlemekte ve bu konuda müşteriyi bilgilendirmektedir. Bahçe bakım hizmetleri arasında hatırı sayılır bir yer tutan çim kesim hizmeti; doğru materyaller kullanılarak ve doğru zamanlarda yapıldığı takdirde, bahçenizin genel sağlığına oldukça etki eden bir unsurdur.